Fotogallerier verdt et besøk

Det er til enhver tid et stort utvalg fotoutstillinger verden over, som dekker ulike sjangere innen fotokunsten. For både kunst-, samfunns-, og fotointeresserte er mulighetene mange. Spesielt i byer som New York og London, åpner til en stadighet nye og spennende utstillinger.

Vi gir deg her en guide til hvor de beste og kjente galleriene holder til, og hvilke fotoutstillinger og fotografer de har huset tidligere.

The Photographer’s Gallery

Dette seks etasjers bygget i Ramilles Street i Soho i London har, som navnet også tilsier, utstillinger med kjente fotografer. Deutche Börse Photography Prize – som er en årlig fotoutstilling for samtidsfoto – foregår her. I tillegg tilbyr de en bokbutikk, og en café. Bygget brukes også til ulike arrangement og foredrag knyttet til foto, kunst og andre samfunnsaktuelle tema.

Hamilton

Hamilton er lokalisert i Mayfair i London, og er et av de største fotogalleriene innen sin kategori. De har operert i bransjen siden 1977, og selger kunst og foto fra noen av 1900-tallets største navn. Kjente navn blant deres utstilte fotografer er Irving Penn, Richard Avedon, Helmut Newton og Robert Mapplethorpe.

Galleri Ismene

På Ilevollen i Trondheim finner man galleriet Ismene. De har drevet galleri siden 1982, og feirer med det 35 års jubileum i 2017. Galleriet er et av de ledende private galleriene i Norge, med sitt fokus på billedkunst fra både Norge og Europa. I tillegg til varierte utstillinger, tilbyr galleriet også grafiske arbeider på etterspørsel, i tillegg til en egen kunstbokavdeling de driver.

Melk

gallery MilkI Waldermar Thranes gate i Oslo holder galleriet Melk til. Galleriet er blitt til som et samarbeidsprosjekt mellom ulike skandinaviske aktører innenfor kulturbransjen. Formålet er å øke bevisstheten rundt samtidsfoto i Oslo og omegn. Galleriet har utstillinger både i egne lokaler, og som kuratorer på eksterne prosjekt.

Aperture Gallery

Helt siden 1952 har Aperture i New York tilbudt utstillinger med de fremste fotografene fra hele verden. Deres målsetting er å formidle foto som en kunstart, noe de har gjort ved hjelp av at store navn innen fotokunsten har vist fram sine verker her. Ansel Adams, Dorothea Lange og Minor White er bare noen eksempler på kjente utstillere. I tillegg til å være fotogalleri, driver Aperture også med andre arrangement, slik som diskusjoner og offentlige debatter, foredrag og boklanseringer.

Foto Factory

Foto Factory, som ligger i København, er et fotogalleri etablert av kunsterparet Maria Rosendal og Martin Bay. De er begge glade i foto og natur, og rendyrker dette som et konsept i sitt fotogalleri i Bådehavnsgade. Deres målsetting er å inspirere mennesker til å se – og ikke minst oppsøke – naturen i sine omgivelser, med alle sinde former og farger.

AO Vertical Art Space

Dette galleriet i Hong Kong tilbyr de besøkende en litt anderledes galleriopplevelse. Utstillingene, som i all hovedsak sentrerer rundt fotokunst, er satt opp langs en vertikal akse, som går fra 13. til 6. etasje. Fotografene kommer i all hovedsak fra Asia, og inkluderer navn som kinesiske Ho Fan – en fotograf kjent for å ha foreviget bylivet i Hong Kong på 1950-tallet. Men det er også europeiske navn på listen, som for eksempel belgiske Anton Kusters, som har kjente bilder av Japans Yakuza i sin portefølje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *