Visste du at…?

*Kodak, det kjente amerikanske merket for kamerautstyr, hadde en markedsandel på hele 90 % i 1976? Selskapet, som har røtter helt tilbake til 1888, har siden vært på konkursens rand, etter at de møtte knallhard konkurranse gjennom digitaliseringen av fotoindustrien. Det sies at det var ansatte internt i Kodak-konsernet som først kom opp med ideen om digitalt foto, men at dette aldri ble kommersialisert på grunn av konsekvensene dette ville få for salget av fotofilm – et produkt Kodak var storprodusent av. Digitaliseringen kom likevel, og Kodak er i dag på konkursens rand. Dette er blitt stående som et eksempel på hvordan det er umulig å stoppe innovasjon.

*Det på tidlig 1800-tall kunne ta flere timer å bivåne en fotoseanse? Skulle man bli foreviget på fotopapir var det en langvarig seanse, fordi motivet måtte være helt i ro slik at bilde kunne “feste” seg. Dette kunne være en utfordring dersom motivet var mennesker, og da spesielt familiefoto, som inneholdt flere mennesker, og ikke minst barn.

*Det i verden i dag tas like mange foto på to minutter som det ble tatt bilder gjennom hele 1800-tallet tilsammen? Kombinasjonen av billigere utstyr, kortere eksponeringstid, digitalisering og flere mennesker er alle faktorer som har bidratt til at fotografering har hatt en eksponentiell økning i omfang.

*Det finnes 10.000 ganger så mange foto på Facebook som det man kan finne i hele det amerikanske kongressbiblioteket? Sistnevnte har dokumentert amerikansk historie helt siden starten, og har med andre ord et enormt arkiv av bilder. Likevel må dette arkivet se seg slått av digitaliseringen og den stadig økende medlemsbasen på Facebook og andre sosiale medier.

*Det første fargefotoet var skotsk? I 1861 tok skotten James Clark Maxwell det første fargefotoet i et av sine mange eksperimenter. Maxwell, som var fysiker av yrke, var en av pionerene innen utviklingen av den moderne fotokunsten. Han brukte gule, blå og røde filtre for å skape farge.

*Tyrkiske kvinner fikk oppmerksomhet verden over etter de skapte sin egen fotokampanje Bulent Arincpå nett i 2014? Etter at Tyrkias visestatsminister Bulent Arinc oppfordret kvinner til å smile mindre i offentligheten og kun le innen hjemmets fire vegger, som et ledd i å utvikle en mer konservativ kultur styrt av tradisjonelle familieverdier og religiøse prinsipper, reagerte kvinner over hele Tyrkia med å legge ut bilder av seg selv der de aktivt smiler til kamera. Kanskje var det ikke så vanskelig for kvinnene å smile og le, da mange også uttalte at de fant politikerens oppfordringer komiske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *