Fotoskoler

Fotokunsten krever trening, praksis og erfaring dersom man ønsker å forbedre og hevde seg. Samtidig er det mye teknikk og kunnskap som ligger bak, som man ikke nødvendigvis klarer å tilegne seg på egen hånd.

Stadig flere fatter interesse for fotokurs, og andre kortere utdanningsløp, og det har også fotoskolene tatt høyde for. Mange av disse tilbyr dags- eller ukekurs for fotointeresserte mennesker i alle aldre.

Vi har her samlet et lite utvalg av de mest anerkjente skolene for fotografering – i Norge og i resten av verden.

Rochester Institute of Technology

I motsetning til en del andre fotoskoler, tilbyr Richester Institute of Technology (RIT) en ganske spisset fotoutdanning, der man kan velge å spesialisere seg innen ulike undersjangre. Eksempler på emner de tilbyr, er medisinsk foto, fotojournalistikk og markedsføringsfotografering.

Skolen, som er en privat institusjon, er lokalisert i Henrietta, i Rochester (NY). RIT deles inn i ni ulike avdelinger. Avdelingen for Image Scenery er den eneste som tilbyr et rendyrket doktorgradsprogram for foto.

Sir JJ School of Applied Arts

Denne skolen, som ligger i Mumbai i India, fokuserer på ulike kunstformer, hvor foto er én av dem.
“Sir J. J.” står for Sir Jamsetjee Jeejebhoy. Han var en filantropist som sto bak flere kjente, historiske institusjoner i India.

Ved Sir J.J. School of Applied Arts kan man velge mellom et 4-årig bachelorprogram, et 2-årg masterprogram eller et 1-årig fotokurs. Skolen tilbyr også flere scholaships for studenter som blir tatt opp.

Australian Centre for Photography

Dette fotosenteret (forkortet ACP) ligger i Sydney, og er Australias ledende organisasjon dedikert til fotokunsten. De har drevet sin virksomhet i over 40 år, og har med det etablert seg som en institusjon i Australias fotomiljø. Senteret fokuserer på foto i praksis, så vel som fotografiet som medieform. Det tilbys ulike kurs og workshops, i tillegg til de regelmessige utstillingene.

California Institute of the Arts

Én av verdens mest anerkjente fotoskoler tilhører California Institute of California Institute of the Artsthe Arts, og ligger i Santa Clarita i California. Siden oppstarten i 1961 har denne skolen utdannet kunstnere innen et bredt spekter av uttrykksformer.

Fotoskolen er kjent for sitt fokus på selvstendighet og refleksjon blant sine studenter, og prøver å oppfordre til debatt og engasjement i undervisningen. Studenter kan velge mellom både bachelor- og masterprogrammer.

Accademia Italiana

På denne private skolen, som har campuser i både Roma og Firenze, studerer omlag 500 studenter. Siden 1984 har de tilbudt ulike kurs og grader innen arkitektur, foto og mote, for å nevne noe. Fagene går på både engelsk og italiensk, avhengig av studium

Norsk Fotofagskole

For studenter som ønsker å utdanne seg innen fotokunsten i Norge, er Norsk Fotofagskole et godt alternativ. Campusen ligger i Trondheim, og tilbyr lengre utdanningsløp, så vel som enklere kveldskurs. De har over 15 års erfaring, og har gjennom denne tiden utdannet fotografer som har lyktes både i Norge og internasjonalt. Noe av ideen til skolen er å være lokalisert i et clustermiljø: de har blant annet flere reklamebyråer, kunstnere og studioer i umiddelbar nærhet, som de mener bidrar til et kreativt miljø for både studenter og lærere.

Høyskolen i Bergen

Dersom man ønsker en mer rendyrket bachelorgrad i fotografi, er høyskolen i Bergen et naturlig valg for mange. Fra 2017, blir høyskolen i Bergen inkorporert i Høyskolen på Vestlandet, men fokuset på digitale medier og foto består.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *