Tøft og kult å leve som fotograf

Det er som den kjente elefanten gjennom det lille nåløyet, det kan synes umulig å bli kjent og berømt fotograf i en verden full av både utdannede og mindre utdannede fotografer. Men det er hverken umulig eller usannsynlig å leve som fotograf, hverken som hel -eller deltids-fotograf. Som alt annet kreves det hard jobbing, talent og å møte de rette personene. Man må være dedikert og målrettet, og finne ut hva man skal gjøre. Det er mange jobber innen undervisning, teknologi og presse, hvor man kan jobbe med fotografering.

Hvordan nå målet om å leve som fotograf

photographer's jobÅ jobbe selvstendig som fotograf er en prøvelse. Men det er mange som har klart det før, og derfor er det ingen hindring for at noen nye skal klare det. Så lenge man selv har tro på noe, og jobber hardt og målrettet, så er alt mulig. Mange velger å dra utenlands, for å komme nærmere på miljøet og kanskje knytte kontakter som senere blir avgjørende for at nettopp de skal bli oppdaget.
Man kan starte med å finne et kurs eller utdanning som passer til akkurat den sjangeren man er interessert i, og England sitt universitet Yale er kjent for å ha skapt flere fotografer innen kommersiell og kunstfotografi. Ellers er det flere akademier i Norge som passer utmerket for dem som ønsker å skape kunst.
Som frilanser har man mye egentid, og plutselig har man et oppdrag etter en telefon fra en interessent eller kilde. Uten faste rutiner og krav om oppmøte, kan man være sin egen lykkes smed, lete rundt og finne de oppdragene eller oppdragsgiverne man vil jobbe for.
Da er det utrolig viktig å være seriøs og dedikert når man skal presentere sine bilder og fotografier. Livet som frilanse krever like mye disiplin og struktur som en vanlig jobb. Men man har friheten til å være sin egen sjef.
Fotografi er et kreativt yrke, som krever at man gir av seg selv og utleverer mye personlighet. Tør man det og har talent for det, er det ingenting som er umulig. Derfor er det viktig som fotograf å bygge seg opp en portefølje, et arkiv som viser arbeidene man har jobbet med. Og man må legge sjel i det. Man kan laminere bildene med matt flate gir et profesjonelt uttrykk.
Samtidig må man ut å vise at man eksisterer. Da kan man plutselig være midt i oppmerksomhetens lys.

Alltid ha tro og en god dose pågangsmot

For å jobbe som fotograf kan være den ultimate formen for lykke. Man jobber med det man elsker å holde på med, og kan legge opp dagene slik man selv ønsker. Selvfølgelig må man til tider innrette seg etter andre, for eksempel når fotoene skal bli solgt videre eller man skal presentere seg for nye oppdragsgivere. Så lenge man har troen på sine produkter og en god dose pågangsmot, vil alle kunne klare å bli fotograf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *